Aptiten
Valpen kan äta dåligt den första tiden när den kommer till sitt nya hem. Allt är nytt och det finns heller ingen konkurrens om maten. Men det är oftast ingen fara. Ingen hund svälter ihjäl frivilligt. Den kommer att äta när den är tillräckligt hungrig. Ställ fram maten och om valpen inte äter, så ta bort maten efter en stund. Servera den ingenting för än det är dags för nästa mål.
Avmaskning
Valpen är avmaskad vid 3 och 7 veckors ålder med Banminth vet.2,2%. Den bör avmaskas en gång till vid ca. 12 veckors ålder. Rekommendationer ändras så läs på förpackningen. Avmaskningsmedel finns att köpa receptfritt på apoteket.
Bad
En Jack Russell har en päls som tillåter att den badar och simmar dagligen året runt. Schamponera den därför sällan. Alla hundar kan badas bara man har koll att det inte blir hudirritationer och eksem. Använd speciellt hundschampo som inte innehåller mjukgörare och torkar ut huden. Använd inte absolut inte vanligt schampo till hundar med sträv eller broken päls. Det förstör pälsens funktion och struktur.
Bil
Våra valpar är bilvana och klarar en två timmars resa i sin väska. När valpen åker bil är det lämpligt att ha den i en väska ur säkerhetssynpunkt. Använd den vanliga hundväskan eftersom valpen känner sig trygg i den. Ta korta bilturer till att börja med. Åksjuka är vanligt hos valpar men växer oftast bort. Undvik att ge hunden mat 2-3 timmar före bilresan. Rasta om du reser lite längre. Glöm inte att de behöver extra vatten i under resan.
Ensamhetsträning
Ensamhetsträning ska ske långsamt. När du börjar träna ska valpen vara nyrastad och trött. Förse den gärna med ett ben eller göm lite godis så att den har något att göra medan du är borta (att äta är avstressande). Låt den vara i köket och sätt för ett kompostgaller för dörren. I början ställer du dig utanför ytterdörren eller i ett annat rum några minuter. Om hunden är tyst kan du gå in och berömma den i lugn ton. Om hunden börjar gråta eller skälla måste du vänta tills hunden är tyst innan du återvänder. Utöka successivt tiden som hunden är ensam. Hunden bör inte lämnas ensam mer än högst 4-5 timmar om dagen för att må bra. Valpar har större behov än vuxna hundar av mänsklig kontakt. Hunddagis är inget bra alternativ för en valp.
Barn
Lämna aldrig små barn och hundar ensamma. Var noga med att hunden har en egen plats där den alltid ska få vara ifred!!! Normalt passar barn och hundar mycket bra ihop, bara du ser till att dina barn inte hetsar, bär omkring eller är oförsiktig med hunden så finns ingen anledning att du inte ska låta dem större barnen leka med hunden. Närvaro av djur är viktig för barns utveckling!
Foder
Valpen har fått Royal Canin Starter Mother and Babydog foder samt en daglig giva rå nötfärs. Ge valpen ca 2-3 dl torrfoder per dag fördelat på 3-4 gånger. Se rekommendation på förpackningen. Det kan ges torrt eller blötlagt, lika mycket hett vatten som torrfoder. Den har fått ca 50 g rå köttfärs delat på 2- 3 ggr. Var försiktig med att ge valpen allt för många nyheter i matväg, för magen kan vara lite känslig. Den levde nyss bara på mammas mjölk. När valpen är 6 månader kan man successivt gå över till ett vuxenfoder och då räcker det att dela upp dagsransonen på 2 gånger per dag, morgon och kväll. Tänk på att för ensidig utfodring med samma foder under lång tid kan ge problem. En vildhund äter allt.
Fästingar
Fästingmedel kan vara bra att använda sommartid. Olika hundar reagerar olika på olika fabrikat av fästinghalsband och droppar. Valparnas pappa använder droppar i nacken. Wilda blir dålig av såväl droppar som halsband så var vaksam.
Första nätterna
De första nätterna kan din valp känna sig lite ensam och rädd. Ha valpbädden nära din säng så känner den sig tryggare. Jag rekommenderar att de får vara i sin bärväska med sin snuttefilt. En radio på låg volym kan också lugna din valp.
Den behöver den första tiden kissa ett par gånger på natten också. Vanligtvis gnyr den då för att väcka din uppmärksamhet och du kan då snabbt bära ut den för att kissa och sedan lägga den i valpbädden i en. För att minska riskområdet för en ”liten olycka” kan man sätta upp kompostgaller runt valpbädden. Valpen vill då inte kissa i sin egen bädd utan kommer definitivt att gny.
En ung hund som kommer till ny miljö kan komma att skvätta lite här och var beroende otrygghet. Ju mer kärlek ju fortare kommer den in i sin nya miljö och slutar med onödiga pölar.
Försäkring
Valpen är valp försäkrad i 3 år genom Folksam. Teckna en egen hundförsäkring så fort det går. Hos Folksam får ni 3 månader gratis.
Halsband & koppel
Vänj valpen vid halsband och koppel. Halsbandet kan sitta på längre stunder inomhus i början. Gör alpen uppmärksam på dig när ni går ut på promenad. Locka på den och belöna genast när den kommer. Om valpen stretar och drar, stanna och stå still. Locka sedan på den igen och belöna när den kommer. Låt inte valpen bita i kopplet. Enligt jaktlagen och jaktförordningen ska hundar under tiden 1 mars – 20 augusti hållas under sådan tillsyn att den hindras från att löpa lös i marker där det finns vilt.
Hundbädd
Valpen ska ha en egen avskild sovplats. Hundbädden ska vara tillräckligt stor för din hund att sträcka ut sig i och den bör vara lätt att göra ren. BIA-bäddar är bra och finns i olika storlekar på djuraffärer. Bra kopia finns på Biltema till halva priset. Använd en fiberfäll i bädden så det blir mjukt och skönt för val en att ligga där.
Tvätta inte den äckliga handduken som följer med valpen. Den är valpens sista minne av mamma och syskonen. Låt handuken flytta in i hundväskan senare så valpen får sin verkligt trygga punkt i väskan.
Valpen har stort behov av sömn, 18-20 timmar/dygn låt den sova i fred. Ställ inte hundbädden i drag eller bredvid ett element.
ID-märkning
Valpen är ID-märkt med chip i nacken. ID-numret finns på stamtavlan, och i köpeavtalet
Kloklippning
Klipp klorna ofta (en gång i veckan) för att vänja valpen vid detta. Om valpen gnäller eller trilska är du lugn och bestämd och håller stadigt fast tassen och fortsätter att
klippa medan du pratar lugnande och berömmande med valpen. Eventuellt kan du klippa klorna å en tass i taget i början. Klipp bara den lilla ”kroken” ytterst på klon.
Kroppstemperatur
Hundens normala temperatur är 38°- 38,9° C, mätt med termometer i ändtarmen
Könsmognad
Vid tiden mellan 6-10 månader brukar den fysiska könsmognaden inträda. Hanhunden börjar lyfta på benet och tiken börjar löpa för första gången. Den normala löptiden är 3 veckor och tiken löper i genomsnitt 2 gånger per år. Tikens dräktighetstid är ca 63 dygn.
Lek
Leken är väldigt viktig för valpen. När den leker tränar den sin förmåga att smyga och förfölja och vakta och jaga. Visst är det en lek men ändå blodigt allvar. Tänk på att även när din hund blir vuxen måste du ägna mycket tid åt att leka med den.
Leksaker
Tuggben är mycket bra att ha hemma till valpen som har vassa tänder, så den slipper tugga på dina möbler. Undvik att ge valpen leksaker som ser ut som föremål som du inte vill att den ska tugga på t.ex. skor. Valpen kan bitas i fingrar, tår och byxben mm. Säg ett betämt ”nej” och ge valpen ett tuggben som alternativ att tugga på i stället. Beröm mycket när den gör som du vill.
Motion
Låt valpen, till att börja med, få sin dagliga motion genom lek och genom att själv undersöka sin när miljö i och omkring hemmet. Valpen är redan van vid små korta promenader ute flera gånger om dagen. Efterhand kan du förlänga promenaderna. Att gå på promenad i skogen är utmärkt då terrängen är varierande och valpen får träna olika muskler.
Pälsvård
Oavsett pälskvalitet och hårlag så fäller pälsen döda hårstrån när ny päls växer ut. Två tydliga fällningsperioder brukar märkas, en under våren och en under hösten. Gör de till en daglig vana borsta pälsen samt ta bort eventuella fästingar och annat som fastnat. Vänj valpen vid att bli hantrad, borstad och genomgången från allra första början.
Registrering hos Jordbrukverket
Alla hundar ska enligt lag registreras i centrala hundregistret, hos Jordbruksverket. Detta för att underlätta att hitta ägare till bortsprungna hundar mm . Din hund är registrerad med sitt chipnummer. Kontroll kan du göra genom att surfa in till med ditt Bank-ID
Rumsrenhet
Börja omedelbart införa regelbundna promenader! Belöna din valp ofta när de gör sina behov utomhus. Hunden vill göra sina behov utomhus så allt du behöver göra är att uppmuntra den. Du har ungefär fem minuter på dig från att den vaknar till det är dags att kissa. Då är det dags:
- Valpen går runt i cirklar
- Valpen gnäller eller tittar på dig
Banna aldrig valpen när den gör fel. Tar du valpen på bar gärning skall du omedelbart lyfta ut den så att den får avsluta utomhus och när valpen är färdig ska du berömma den för att sedan lyfta in den igen.
Snart kommer valpen associera att utföra sina behov utomhus med beröm.
De bästa tidpunkterna att ta ut valpen
- med detsamma på morgonen
- när den vaknar efter en tupplur
- när den har ätit eller druckit.
- när du kommer hem
- det sista som sker på kvällen
I regel kan en 3-mån gammal valp bli rumsren på 2-4 v. Mycket beror dock på ägarens tålamod och sunda förnuft.
Socialisering
När valpen verkar vara trygg i sitt nya hem och närmiljö är det dags att visa litet mer av världen. Valpar behöver rastas ofta, och korta promenader i grannskapet är nyttiga. Kanske träffar ni grannar som vill hälsa på valpen . Det är viktigt att den får träffa män, kvinnor, barn, gamla och andra snälla hundar.
Tandborstning
Vänj valpen lite försiktigt vid tandborsten regelbundet, 1 gång i veckan, redan från början. Använd en liten mjuk barntandborste och eventuellt speciell hundtandkräm. Fluortandkräm för människor är giftig för hundar!
Ge torrfoder som stimulerar tuggning. Ge hu den något hårt att tugga på t.ex. tuggben
Tänder
Valpen byter tänder när den är ca. 3-6 månader gammal. Då kliar det i tänder och tandkött. Då behöver dom tugga på något för att hjälpa tänderna att komma fram. Ha tuggben hemma till valpen som den kan tugga på. Välj tugg som inte liknar föremål så får du ha dina skor ifred. Kontrollera så att det inte sitter dubbla rader med tänder någonstans. I bland kan veterinären behöva ta bort tänder. En valp har 28 mjölktänder som byts mot 42 vuxentänder.
Uppfostran
Uppfostra din valp vänligt men bestämt. Det är nu det är lättast att lära den det du vill att den skall kunna. Använd aldrig våld, då får du en osäker hund. Belöna när den gör rätt och säg ifrån med ett djupare tonläge när den gör fel. Använd all tid samma kommandon tex. Bra, rätt eller nej, fy, så lär sig din hund snart. Det är bra att förstärka berömma med godis då blir det ännu roligare att göra rätt!
Vaccination
Valpen är vaccinerad trippelvaccinerad mot bla parvo vid leverans. Nästa vaccination (parvo, valpsjuka, hcc) sk ske vid ca. 12 veckors ålder. Därefter ska vaccination ske inom 1 år från den första vaccinationen. Vaccinationsintyg finns i boken.
Valpträning/uppfostran
Gå en valpkurs. Bra både för dig och valpen. Börja att uppfostra din valp på en gång när den kommer hem. Den är som mest mottaglig och lära sig just nu. Belöna din valp rikligt när den gör rätt, ignorera en när den gör fel.
Var tålmodig och lugn men bestämd. Var konsekvent – sagt ord gäller alltid! Använd aldrig fysiska bestraffningar. Du vill ju att din hund ska ha förtroende för dig! Hundar lever i nuet – bestraffa inte gamla synder.
En god grundlydnad underlättar senare i livet. Träna på inkallning, att stanna hunden, gå fint i koppel, sitta och ligga på kommando. Lär den ordet varsågod för att få lov att göra något samt ordet nej för det som inte är tillåtet.
Det viktigaste är att träna kontakt som är grunden för allt samarbete. Träna detta genom att belöna valpen rikligt och ge den en godbit när den tar ögonkontakt med dig.
Vikt
Valpen ökar i vikt ca 1 kg per månad. Vi 2 månader väger den ca 2 kg, vid 3 månader väger den ca 3 kg … osv. upp till mellan 5-8 kg som är den vuxna hundens vikt. Vid normalvikt är hundens revben och ryggrad lätta att känna genom huden och det finns en tydlig inbuktning av midjan.
Ögonrengöring
Torka ur ögonvrårna med en bommullstuss fuktad i ljummet vatten.
Öronrengöring
Öronen ska vara rena, torra och fria från smuts och dålig lukt. Det finns öronrens för hundar att köpa på apotek.